Amb l’arribada del bon temps (o almenys hauria de ser així) , el cel d’Andorra torna a omplir-se de vida i moviment gràcies a l’arribada de les orenetes i els falciots, dues espècies d’aus migratòries que recorren milers de quilòmetres cada any per tornar a casa. Aquest fenomen natural no només marca l’inici de la primavera, sinó que també ens recorda la importància de preservar la biodiversitat i els hàbitats que fan possible aquest cicle mil·lenari.
Aquestes aus viuen en colònies i fan els seus nius en zones urbanes i rurals, preferint teulades, porxos i façanes de les construccions humanes. Les orenetes, per exemple, construeixen nius de fang sota ràfecs, mentre que els falciots aprofiten esquerdes o forats per fer-hi el seu cau. Un cop establerts, fan vida en parella i crien una o dues vegades l’any. La seva presència és beneficiosa gràcies el paper ecològic que desenvolupen. I és que aquestes petites aus s’alimenten d’insectes voladors que capturen en ple vol, especialment mosquits i mosques, ajudant així al control natural de plagues i millorant la qualitat de vida, tant en entorns urbans com rurals. Així, el seu comportament alimentari els converteix en insecticides naturals altament eficients, especialment útils en èpoques caloroses, quan la presència de mosquits pot arribar a ser molt molesta. Gràcies a la seva dieta, contribueixen a reduir el nombre d’insectes de forma sostenible, sense necessitat de productes químics que podrien perjudicar altres espècies o contaminar l’entorn.
Aquestes aus són també indicadores de salut ambiental. Una població estable d’orenetes i falciots revela la qualitat de l’aire, la disponibilitat d’aliment i la conservació dels espais naturals. Per això, la seva desaparició o disminució és un senyal d’alarma. Davant dels desafiaments del canvi climàtic, la pèrdua d’hàbitats i la contaminació, cal reforçar les accions de protecció d’espècies i conservació d’ecosistemes.
Per tal de protegir-les, és essencial no destruir els seus nius. El respecte per aquestes estructures i el foment de pràctiques urbanes compatibles amb la seva presència són claus per garantir la seva supervivència. En aquest Dia Mundial de les Aus Migratòries, recordem que cada niu compta i que, amb petits gestos, podem contribuir a mantenir viu l’equilibri natural que aquestes aus representen.