Celebració efemèrides

Setmana de la mobilitat: Visita-Taller a les cabines de control atmosfèric

Per tal de conscienciar a la ciutadania entorn a la mobilitat sostenible es proposa una visita-taller a les Cabines de control atmosfèric.

Activitat adreçada al públic general que té per objectiu conscienciar entorn al problema de la contaminació atmosfèrica i conèixer com s’avalua la qualitat de l’aire a Andorra. Amb aquesta finalitat es visitarà una de les cabines de control atmosfèric. S’explicarà tant el funcionament de la cabina, com el tipus de contaminants que analitza, l’origen d’aquests contaminants i els seus efectes. Un cop feta la visita es farà un càlcul de les emissions anuals de cadascun dels visitants derivades de la seva mobilitat, per tal de conscienciar sobre els beneficis de les alternatives de mobilitat sostenible.

Objectius de l’activitat:

  • Oferir i difondre activitats educatives, creatives, lúdiques i divulgatives obertes a la tota ciutadania.
  • Promoure l’adquisició d’hàbits sostenibles, tant a nivell individual com col·lectiu.
Setmana de la mobilitat: Taller sobre mobilitat elèctrica

Per tal de conscienciar a la ciutadania entorn a la mobilitat sostenible es proposa dur a terme un Taller sobre mobilitat elèctrica destinat a públic adult i en col·laboració amb un concessionari local que treballi amb vehicles elèctrics.

Es proposa fer un taller destinat a públic adult per tal d’informar sobre els beneficis del vehicle elèctric i calcular l’estalvi econòmic i en emissions que suposaria l’ús d’aquest vehicle, tant a nivell individual de cada participant com a nivell col·lectiu.

Objectius de l’activitat:

  • Oferir i difondre activitats educatives, creatives, lúdiques i divulgatives obertes a la tota ciutadania.
  • Promoure l’adquisició d’hàbits sostenibles, tant a nivell individual com col·lectiu.
Setmana europea de la prevenció de residus: ``Taller DIY jocs de Taula``

Aquesta activitat estarà dividida en dues parts diferenciades. Primerament es farà una introducció a través de la qual comentarem la importància de la prevenció de residus i l’actual problemàtica arran de la gran quantitat que generem. Repassarem els hàbits dels participants per tal de veure, aproximadament, la quantitat de residus (envasos, vidres, orgànica, etc) que arriben a generar habitualment.

Finalment, introduirem els diferents jocs de taula reciclats i la metodologia DIY (“do it yourself”) com a element que pot contribuir a la prevenció de generació de deixalles. Cada participant es fabricarà un joc que es podrà endur a casa. Alguns dels jocs seran el parxís, tres en ratlla, domino, escacs)

Objectius de l’activitat:

  • Informar i conscienciar de la massiva generació de residus que generem diàriament.
  • Plantejar alternatives d’autogestió per minimitzar la quantitat de deixalles generades.
Setmana europea de la prevenció de residus: Taller de transformació de roba

Per tal de conscienciar a la ciutadania entorn a la reducció de residus es proposa un taller enfocat a la reparació i transformació de peces de roba que ja no usem, per tal de que els participants coneguin de manera pràctica el reciclatge creatiu i les múltiples possibilitats que pot tenir la nostra roba abans de desfer-nos-en. L’activitat es contextualitzarà en la campanya #haulternative de Fashion Revolution.

Els participants podran triar entre 2 opcions:

  • La reconversió d’una peça de roba que ja no ens agrada, customitzant-la i fent-la més moderna. Els participants hauran de portar la peça de roba a transformar, i se’ls facilitarà materials i utensilis per a redissenyar-la.
  • Sorgits amb estil, per tal de reparar de manera creativa roba trencada per tal d’aprendre maneres increïbles de reparar i revitalitzar l’armari. S’intentarà comptar amb la col·laboració de professionals del món de la moda o creatius que ajudin als participants a arreglar les seves peces.

Objectius de l’activitat:

  • Oferir i difondre activitats educatives, creatives, lúdiques i divulgatives obertes a la tota ciutadania.
  • Promoure l’adquisició d’hàbits sostenibles, tant a nivell individual com col·lectiu
Dia Internacional de la vida silvestre: ``Cinefòrum, la vida silvestre``

Inicialment es realitzarà una introducció sobre les espècies silvestres més destacades que habiten a Andorra (trencalòs, salamandra, llúdriga, etc) i, seguidament, es portarà a terme el visionat d’un documental relacionat amb les amenaces que pateix la vida silvestre.

Finalment, es farà un breu debat per concloure i repassar entre tots els participants les amenaces més destacables i quines mesures es poden prendre per tal de millorar la situació.

Objectius de l’activitat:

  • Informar sobre les principals espècies silvestres que habiten a terres andorranes, així com les zones que formen part dels seus hàbitats.
  • Identificar les principals amenaces a les quals es veuen sotmeses aquestes espècies.
Dia Internacional de l'aigua: Visita Taller a l'EDAR

Aquesta activitat consistirà en una visita taller a una EDAR destinada a públic familiar.

Inicialment es farà un petit taller per a contextualitzar als visitants i emmarcar-los dins del cicle urbà de l’aigua. A través d’unes imatges plastificades es mostraran les 5 fases del cicle urbà de l’aigua (captació, potabilització, distribució per al consum, depuració, retorn a la font de captació), els participants hauran de relacionar cada imatge amb una fase i ordenant-les formant el cicle. Un cop feta aquesta dinàmica es farà una visita a la depuradora.

Abans d’iniciar el recorregut per la depuradora es repartiran uns cartells amb paraules clau del procés ( sòlids, decantació, reactor biològic, fangs,…) entre els participants per tal de que vagin relacionant les diferents fases del procés amb els conceptes que apareixen en els targetes.

Objectius de l’activitat:

  • Informar i conscienciar sobre la quantitat d’aigua que cadascú utilitza diàriament, posant en valor el malbaratament.
  • Conèixer les diferents fases claus del cicle urbà de l’aigua de manera simplificada.
Setmana sense soroll: Carpa Informativa

L’acció de sensibilització consisteix en la instal·lació d’una carpa en un punt de la ciutat ( Andorra la Vella) durant 4h de 2 dies. L’educadora captarà de manera activa als vianants per tal d’informar-los sobre la setmana sense soroll. En la carpa es disposarà de fulls informatius sobre el soroll i d’un espai per atendre als participants.

D’altre banda, es convidarà a la ciutadania a participar en una activitat duent a terme diferents mesures de soroll amb un sonòmetre. Un cop presa la mesura hauran d’assignar-li un color (verd, vermell o taronja) en funció dels decibels mesurats i enganxar un gomet en un mapa gran que hi haurà a la carpa. Al final del dia, es podran visualitzar totes les mesures mapejades en el mapa del punt.

Objectius de l’activitat:

  • Conscienciar de la importància de la contaminació acústica en la nostra salut i la del medi ambient.
Dia intenacional de la Biodiversitat Biològica: Sortida fotogràfica

Descoberta de l’entorn, en col·laboració amb el CENMA i els parcs naturals, a través d’una passejada per alguns dels parc naturals o espais naturals del país. Durant el recorregut, l’educador/a, s’explicarà les diferents característiques d’espècies rellevants que es podran observar fàcilment, principalment de la flora andorrana, aus i insectes.

Durant la passejada es convidarà als usuaris a fotografiar les diferents espècies observades i compartint-les a través d’un hashtag específic a través de les xarxes socials. S’intentarà comptar amb la presència d’un fotògraf professional per a que doni consells i tècniques per a captar la bellesa de la biodiversitat. A més, es promocionarà el concurs de fotografia d’Instagram.

També es parlarà de les diferents eines bàsiques de gestió de la biodiversitat i les d’amenaces als espais naturals protegits (espècies invasores, plagues, incendis, etc).

Objectius de l’activitat:

  • Conscienciar a la ciutadania dels requeriments per a mantenir una rica biodiversitat.
  • Posar en valor la diversitat andorrana.
Dia Mundial del Medi Ambient

Realització d’una carpa d’activitats pel dia mundial del medi ambient en la que es podran dur a terme 2 activitats:

  • Elaboració de bombes de llavors i argila (Nendo Dango): es donarà argila, aigua i llavors als participants per tal de que fabriquin les seves pròpies bombes de llavors i plantar-les a casa.
  • Arbre del compromisos pel desenvolupament sostenible: els participants podran escollir diferents fulls amb les icones del ODS i a darrera escriure o dibuixar-hi un compromís. Els compromisos es lligaran a un arbre per tal de simbolitzar l’arbre dels compromisos.

Objectius de l’activitat:

  • Conscienciar a la ciutadania sobre els objectius del desenvolupament sostenible
  • Promoure l’adquisició d’hàbits sostenibles, tant a nivell individual com col·lectiu
Setmana Europea de l'Energia: Taller d'estalvi energètic a la llar

Taller destinat a públic adult en el que es donaran eines per tal de minimitzar el consum energètic i d’aigua a la llar, i reduir així el consum energètic i els costos derivats.

Inicialment es donaran eines per a fer una auditoria de la llar i interpretar les factures de la llum, aigua i gas, i posteriorment es donaran un seguit de consells per tal de reduir els consum si ser més eficients a la llar.

El taller s’emmarcarà dins dels ODS i reflexionarà sobre d’importància de millorar l’eficiència de les nostres llars i adquirir nous hàbits de consum.

Objectius de l’activitat:

  • Promoure l’adquisició d’hàbits sostenibles, tant a nivell individual com col·lectiu.
  • Conscienciar sobre la importància de els contribucions individuals en la lluita pert a l’assoliment dels ODS.