Sabies que molts dels productes que utilitzem a casa o a la feina poden acabar convertint-se en residus tòxics o perillosos? Tot i que a escala domèstica se’n generen en petites quantitats, si sumem el que es produeix entre totes les llars, el volum pot arribar a ser molt considerable. I en el cas de les activitats industrials, aquestes quantitats poden ser encara més grans.
El gran problema d’aquests residus és el seu alt potencial contaminant i la gran varietat de productes que cal tenir en compte. Es calcula que existeixen més de 4 milions de compostos químics diferents, i una bona part d’aquests es classifiquen com a tòxics o perillosos. Entre els més habituals hi trobem substàncies com ara dissolvents, pintures, àcids, coles, aerosols, tintes, reveladors fotogràfics o fluorescents.
A Andorra, aquests residus s’han de dipositar a les deixalleries comunals. Posteriorment, s’exporten a plantes autoritzades de tractament a Espanya, on són tractats i valoritzats adequadament. Només així es garanteix que aquests residus especials rebin el tractament correcte per minimitzar el seu impacte ambiental. Dipositar-los en el lloc adequat no només evita riscos per a la salut pública, sinó que també contribueix activament a la protecció dels ecosistemes locals, especialment en un entorn natural tan valuós com el nostre.
Per assegurar una gestió responsable, és fonamental que la ciutadania s’informi abans de desfer-se de qualsevol producte que pugui ser considerat tòxic. En cas de dubte, es pot consultar l’etiquetatge del producte o posar-se en contacte amb Andorra Sostenible, des d’on proporcionarem la informació correcta i l’assessorament necessari. A més, cal emmagatzemar aquests residus de manera segura fins que es puguin portar al punt de recollida, evitant exposicions o vessaments accidentals.
Des d’Andorra Sostenible, animem tothom a adoptar bones pràctiques ambientals com a part del nostre compromís amb el futur del planeta.