Un any més, celebrem el Clean Up Day europeu

Image Post

Aquest divendres 11 de maig, els infants i joves d’Andorra s’han sumat a la campanya «Let’s Clean Up Europe» portada a terme en el conjunt de països del continent europeu i majoritàriament a través d’organitzacions sense ànim de lucre, escoles, ciutadans, etc.

Aquestes jornades europees consisteixen en neteges voluntàries de l’entorn per fer front al problema dels residus escampats de manera descontrolada al medi ambient, en especial els plàstics d’un sol ús, i contribuir a fer més visibles els seus impactes en la biodiversitat. Les operacions de neteja se centren en platges, rius, camins, muntanyes, espais protegits, àrees naturals, etc., però també en punts negres paisatgístics en àmbits propers i quotidians, com ara espais de l’entramat urbà i qualsevol entorn afectat pels residus descontrolats, sigui de la natura que sigui.

Aquest és el quart any que el Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, a través del Centre Andorra Sostenible i en el marc del projecte Escola Verda, organitza jornades que tenen com a protagonistes els alumnes.

Amb els joves s’han portat a terme cinc accions. Així, les Escoles de Segona Ensenyança d’Ordino, Encamp i Santa Coloma han fet neteges en punts negres de l’entorn dels seus centres, mentre que els alumnes del Col·legi Sant Ermengol i els alumnes de l’Aula Taller de la Massana han netejat dos trams del camí del Falgueró i del camí Ral d’Anyós, respectivament. Per la seva banda, els alumnes del mòdul d’Activitats Esportives i de Lleure del Centre de Formació Professional d’Aixovall han tornat a netejar el refugi de Roca de Pimes, en una activitat tant de voluntariat com de formació respecte a la cura i el manteniment dels refugis al país.

Una novetat d’aquest 2018 és que també hi han participat els més petits, no pas en punts negres sinó en espais adaptats a la seva edat, com ara els patis dels seus centres, de manera que ha estat una activitat de sensibilització adreçada bàsicament als hàbits diaris, a les bones pràctiques en prevenció de residus d’esmorzars i a una correcta recollida selectiva. Hi han pres part uns 300 alumnes més de diferents centres, com el Col·legi Janer o les Escoles Andorranes de Primera Ensenyança d’Encamp i Escaldes-Engordany.

La participació de voluntaris i el nombre d’accions en el marc d’aquest projecte no ha parat de créixer en els darrers quatre anys, fins arribar enguany a uns 500 infants i joves, superant amb escreix els 180 participants de l’any passat, els 100 alumnes que van prendre part en l’edició del 2016 amb la neteja de l’entorn de la Margineda, o els 15 de la primera edició, l’any 2015.

Per saber-ne més de les jornades Let’s Clean Europe, us animem a consultar el web http://www.ewwr.eu/ca/take_part/lets-clean-up-europe.