Paisatge

icones2-26

El paisatge és molt més que una vista agradable o una foto maca.

Precisament aquesta doble vessant humana i natural queda recollida en el Conveni europeu del paisatge (2000), document de referència en aquest tema, ja que constitueix el primer tractat internacional dedicat al paisatge, on se’l defineix com “una part del territori tal com la percep la població, el caràcter de la qual resulta de l’acció de factors naturals o humans i de les seves interrelacions”.

El text del Conveni del paisatge va ser promogut pel Consell d’Europa a final del segle XX com a instrument de resposta al procés de pèrdua de diversitat i bellesa que estaven experimentant els paisatges europeus, transformats a gran velocitat per un cada cop més gran nombre de pràctiques d’ordenació del territori, urbanisme, construcció d’infraestructures de transport, de turisme i oci, etc. La seva versió final es va adoptar el juliol del 2000, es va obrir a signatura a Florència l’octubre del mateix any i va entrar en vigor l’1 de març del 2004. Des de l’any 2011, Andorra forma part del conjunt de països on aquest conveni està en vigor.

Els valors del paisatge

Els valors d’un paisatge són la qualitat o el conjunt de qualitats que en defineixen el caràcter. A causa de la multifuncionalitat dels paisatges, es reconeixen diferents categories de valors:

 • Valors ecològics; fan referència a la biodiversitat (hàbitats, espècies, presència de varietats autòctones) i als factors abiòtics (relleu, geologia, etc.) que el componen i el fan notable.
 • Valors productius; tenen a veure amb la capacitat d’un paisatge per proporcionar béns i serveis socioeconòmics i convertir els seus elements en recursos: de sector primari (agrícola, ramader), industrials i manufacturers (mineria, aprofitaments forestals, etc.) i turístics.
 • Valors socials; associats a l’ús que les persones fan del paisatge en l’àmbit del lleure i l’oci mitjançant elements com els senders, itineraris, rutes, activitats esportives o de descoberta, etc.
 • Valors històrics; es corresponen amb les petjades que durant el pas del temps l’ésser humà ha deixat en el paisatge en forma de patrimoni construït (masos, bordes, molins, murs de pedra seca, etc.) o restes arqueològiques.
 • Valors estètics i sensorials; fan referència a la capacitat que té un paisatge per transmetre sentiments, bellesa, significat, inspiració, i té a veure amb els colors, textures, formes, però també amb altres elements sensorials com les olors, perfums, etc.
 • Valors simbòlics; es corresponen amb la vinculació que un determinat conjunt de persones senten en contemplar i gaudir d’un element del paisatge, especialment la pertinença, la identificació, l’estima, etc.
 • Valors religiosos i espirituals; fan referència als elements del paisatge que es relacionen amb les pràctiques i creences lligades al transcendent, com àrees de dolmens, sepulcres, processos i peregrinatges, aplecs religiosos, etc.

Per conèixer més detalls del paisatge d’Andorra, clica aquí.


 

5è Concurs de fotografia digital “L’Andorra dels paisatges”

El concurs de fotografia digital L’Andorra dels paisatges, organitzat pel Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat a través del Centre Andorra Sostenible i MoraBanc, arriba a la cinquena edició amb una gran novetat: la nova edició del concurs de fotografia digital es fa amb la finalitat d’unir el paisatge amb els esports de neu i que tots vosaltres pugueu aportar la vostra visió personal i lúdica dels espais de muntanya.
I és que aquesta nova proposta s’emmarca dins les accions de la nova Estratègia nacional del paisatge
d’Andorra 2016-2020 per contribuir, a través de la fotografia, a promoure el coneixement, la sensibilitat i el respecte envers els paisatges dels ciutadans i les ciutadanes del país, i dels turistes que ens visiten. A aquest objectiu també s’han adherit els representants del conjunt d’estacions d’esquí alpí d’Andorra, mitjançant Ski Andorra, que enguany hi col·labora amb un premi especial.

Recordeu que podeu participar al concurs tant amb la vostra càmera digital tradicional com, de nou, a través de l’aplicació Instagram per a telèfons intel·ligents i tauletes i l’etiqueta #landorra, durant tot la temporada d’esquí 2016-2017.

Així doncs, animeu-vos a mostrar quina és la vostra visió personal dels paisatges d’hivern d’Andorra.
Podeu consultar i descarregar les bases del concurs i el full d’inscripció seguint aquests enllaços:


Bases 5è Concurs de fotografia digital “L’Andorra dels paisatges” [pdf, 1,5 Mb]

Formulari d’inscripció [docx, 85 kb]

4t Concurs de fotografia digital “L’Andorra dels paisatges”

Un any més (i ja són 4!) el Departament de Medi Ambient, amb el Centre Andorra Sostenible, MoraBanc i Andorra Turisme, organitzen una nova edició del concurs de fotografia digital L’Andorra dels paisatges”.

A més, les Nacions Unides han declarat el 2015 Any Internacional de la Llum, amb l’objectiu de reflexionar i posar en valor la llum i les tècniques i enginys que la utilitzen per a una millora de la qualitat de vida de les persones al planeta: una bona oportunitat per jugar amb aquest element i posar en pràctica la creativitat de cadascú.

3r Concurs de fotografia digital “L’Andorra dels paisatges”

No hi ha dos sense tres…

Després de l’èxit de les dues primeres edicions del concurs “L’Andorra dels paisatges”, el Departament de Medi Ambient, amb el Centre Andorra Sostenible, MoraBanc i Andorra Turisme, organitzen la tercera.

Així, doncs, un cop més, tindreu l’oportunitat de mostrar la vostra visió particular dels paisatges del país a través dels seus trets característics ‑la bellesa, la diversitat, la qualitat, la història, etc.‑, fent servir la càmera digital o l’aplicació Instagram del vostre telèfon mòbil. Alhora, tenint en compte que el 2014 és l’Any Internacional de l’Agricultura Familiar, posarem especial atenció a augmentar la visibilitat d’aquesta agricultura a petita escala.

 2n Concurs de Fotografia Digital “L’Andorra dels paisatges”

Segones parts mai no han estat bones… Qui ho diu, això?

Després de l’èxit de participació de la primera edició d’aquest concurs, el Centre Andorra Sostenible, MoraBanc i Andorra Turisme organitzen de nou aquest certamen, on tindreu l’oportunitat de mostrar la vostra visió particular dels paisatges del país a través dels seus trets característics -la bellesa, la diversitat, la qualitat, la història, etc.-, fent servir la càmera digital o l’aplicació Instagram del vostre telèfon

mòbil.

Enguany, a més, posarem l’atenció en els paisatges de l’aigua, en qualsevol de les seves formes, ja que celebrem l’Any Internacional de la Cooperació en l’Esfera de l’Aigua.

1er Concurs de Fotografia Digital “L’Andorra dels Paisatges”

Organitzat pel Govern d’Andorra, el Centre Andorra Sostenible i MoraBanc, el 1er Concurs de Fotografia Digital “L’Andorra dels Paisatges” va esdevenir un dels esdeveniments entorn al medi ambient i la sostenibiltiat més notables de l’any 2012 al país, degut tant a la qualitat de les instantànies recollides com a l’important èxit de participació enregistrat: 398 instantànies de 119 fotògrafs.

Què és la geocerca?

La geocerca (en anglès geocaching) és un joc d’aventura a l’aire lliure consistent a trobar petits objectes col·locats en geoamagatalls o geocaches mitjançant la utilització d’un aparell de GPS (sistema de posicionament global) o d’altres tècniques de navegació tradicional (mapes, brúixoles, etc.).

La idea bàsica d’aquesta activitat és que persones o organitzacions amaguen petits tresors (els citats geocaches) dins d’un geocontenidor, un recipient hermètic (així s’evita el desgast d’estar a l’aire lliure o enterrat) i petit com per exemple, tuppers, petites caixes de llautó (com les de galetes) o tubs de carrets de fotos, entre d’altres. Un cop amagat, en comparteixen la ubicació (coordenades geogràfiques) i les característiques amb altres persones ―els geocercadors o geocachers― mitjançant llocs web especialitzats perquè aquests “caçadors d’amagatalls” els pugin trobar.

Actualment la geocerca és una activitat d’èxit a nivell mundial amb un número de seguidors i tresors amagats que creix dia a dia. De fet, s’estima que més de 5 milions de persones practiquen aquest joc en la recerca d’aproximadament 2.130.000 geocachés. A Andorra n’hi ha més d’una vuitantena de geoamagatalls, ubicats en totes les parròquies i amb diferents nivells de dificultat (tradicionals, encadenats, enigma…)

Com es juga?

 1. Trieu a la web oficial de la geocerca la zona que us interessi per desenvolupar-hi l’activitat, escolliu un geoamagatall i anoteu-ne les coordenades i característiques. La més coneguda és www.geocaching.com.
 2. Amb l’ajuda d’un GPS o brúixola i mapa, cerqueu el geoamagatall.
 3. Depenent del tipus de “tresor”, podeu trobar-hi algun objecte per intercanviar. Si l’agafeu, recordeu de deixar-ne un altre a canvi, del mateix valor o superior. Atenció: sobretot no moveu ni feu malbé els geocontenidors i el seu contingut!
 4. Anoteu la vostra visita a la llibreta de registre que trobareu dins del geocontenidor.
 5. Finalitzeu la vostra cerca del tresor registrant la vostra troballa a la web oficial. En aquestes comunitats virtuals de geocaches a més d’enregistrar les geocerques és possible interactuar amb altres usuaris per compartir consells, avisos, fotografies i recomanacions.