Nova edició del Fòrum de les Escoles Verdes ( i ja en són 8!)

Image Post

La cita d’aquest any ha estat al Prat del Roure d’Escaldes-Engordany, molt a prop de les dues escoles que aquest curs s’han sumat al projecte: l’Escola Andorrana de Maternal i Primera Ensenyança d’Escaldes-Engordany i el Col·legi Sant Ermengol. El projecte ja aplega 19 centres del país i 7.237 alumnes.

Aquest divendres 8 de juny ha tingut lloc una nova edició del Fòrum de les Escoles Verdes d’Andorra, que ha reunit 320 assistents, entre alumnes i mestres dels tres sistemes educatius.

La jornada s’ha iniciat amb el ja tradicional photocall de benvinguda dels participants per tot seguit, i ja dintre de l’auditori del Prat del Roure, donar pas a la primera tongada de presentacions per part de les escoles.

El primer centre a intervenir ha estat l’escola Sagrada Família, amb una presentació de la feina que han fet durant tot el curs al voltant del cicle de l’aigua, i més concretament sobre els aiguats del 1982 a Andorra. Tot seguit, els alumnes de l’Escola Andorrana d’Ordino han presentat totes les accions amb què han renovat el projecte de sostenibilitat a la seva escola. En tercer lloc, l’Escola Andorrana de Sant Julià de Lòria ha projectat un vídeo sobre la jornada de neteja que van portar a terme a la seva parròquia el dia 11 de maig i en què va participar tota l’escola. Just després, l’Escola Andorrana d’Escaldes-Engordany, que enguany ha entrat a formar part del projecte Escola Verda, ha presentat totes les accions que han impulsat per millorar la convivència acústica a l’escola i prevenir el soroll. Després ha estat el torn de l’Escola Andorrana de Canillo, amb un vídeo on quedaven recollides totes les accions del curs, des de l’hort de l’escola fins a la tria selectiva de residus. Ja quasi acabant el primer torn de presentacions, el Col·legi Espanyol Maria Moliner ha mostrat amb un vídeo i unes transparències totes les accions que han fet tant els alumnes de primària com els de secundària. I en últim lloc ha intervingut el Col·legi Sant Ermengol, també nova escola verda enguany, per presentar la seva posada a punt en el projecte, amb una bateria d’accions que han anat des del consum responsable fins a la prevenció de residus, passant per la neteja de l’entorn.

Un cop acabades aquestes presentacions audiovisuals s’ha donat pas a una petita fira on els alumnes de les comissions escola verda de les escoles andorranes de maternal i primera ensenyança d’Encamp, Andorra la Vella, la Massana i el Col·legi Janer han pogut mostrar els seus projectes de centre. A l’espai interior del vestíbul del Prat del Roure hi havia de tot! Per triar i remenar! I acompanyats de la batucada dels alumnes de l’Escola Andorrana del Pas de la Casa i del Col·legi Sant Ermengol.

Un cop acabada la fira, després de quasi mitja hora de tallers i activitats, ha arribat el moment d’esmorzar, durant el qual tots els participants han tingut una bona estona de temps lliure als exteriors. Botifarrada, fruita i sucs ecològics servits en la vaixella reutilitzable del Centre Andorra Sostenible per a un bon àpat residu zero!

Ja ben esmorzats, s’ha obert el segon bloc de presentacions, que ha començat amb la intervenció dels membres de la comissió escola verda de l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança de Santa Coloma, que han explicat tot el seu projecte entorn del mapa acústic de l’escola. En acabar, els alumnes de l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança d’Ordino han presentat el seu interessant projecte de «mercat del troc». Seguidament, han intervingut els alumnes de l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança d’Encamp, amb una presentació sobre la jornada de neteja Clean Up Day, que van tornar a portar a terme al maig i en què van recollir 230 kg de deixalles dels exteriors del centre. Tot seguit ha estat el torn de la presentació dels alumnes del Centre de Formació Professional, amb un vídeo carregat de bones idees i accions, com l’enquesta d’hàbits sostenibles o el projecte de seguiment d’ocells. Finalment, i com ja és tradició, l’Aula Taller ha tancat les presentacions de projectes amb el seu vídeo sobre tot el treball fet durant el curs 2017-2018 en relació amb la sostenibilitat de l’escola.

Un cop acabades totes les presentacions s’han entregat els guardons a les escoles en reconeixement de la bona feina que han fet aquest curs. Una per una han anat pujant a l’escenari del Prat del Roure, on la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, i la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, els han lliurat els adhesius «Escola Verda 2017-2018» i les plaques «Escola Verda» per als dos nous centres incorporats al projecte.

I per acabar tot el Fòrum, la foto de família, on tots els assistents han pogut lluir el regal commemoratiu d’aquest Fòrum 2017-2018: una polsera amb les icones i els colors dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible, que s’ha donat no només a tots els participants de la trobada, sinó a tots els alumnes i professors dels centres que participen en el projecte Escola Verda.

Des del Centre Andorra Sostenible volem donar-vos un any més les gràcies i felicitar-vos per la gran feina que feu per ser més sostenibles durant tot el curs!