Nova edició de la Jornada Escola Verda dins la Setmana europea de la prevenció de residus 2015

Image Post

Aquest dimecres 25 de novembre ha tingut lloc un dels actes principals de la Setmana europea de la prevenció de residus 2015 a Andorra: la 4a edició de la Jornada Escola Verda. En aquesta ocasió, l’escola que ha acollit la jornada ha estat l’Escola Andorrana de Maternal i Primera Ensenyança d’Andorra la Vella, i la temàtica triada enguany ha girat entorn del foment de la reutilització com a mesura de prevenció de residus a través de dues accions: l’intercanvi de llibres (passallibres,bookcrossing) i la personalització artística de llibres i llibretes fent servir materials reutilitzats, especialment paper, a partir de la tècnica del muntatge d’àlbums (scrapbooking). Amb aquests objectius, el projecte educatiu de la Jornada Escola Verda s’ha organitzat a partir de diverses activitats complementàries, dissenyades i adaptades a tres nivells educatius diferents.

La jornada del 25 de novembre ha comprès el treball pedagògic amb els alumnes de segon cicle de Primera Ensenyança (8-10 anys). En primer lloc, els nens i nenes han rebut la visita a l’escola d’Inés Sànchez, cap d’Àrea de Lectura Pública i Biblioteques que els ha explicat les fases de la vida d’un llibre des de la idea fins a la seva publicació i venda i també com funciona la pràctica d’intercanvi de llibres, com ara el passallibres. Després d’un esmorzar «residu zero», amb productes de proximitat i fent servir la vaixella reutilitzable del Centre Andorra Sostenible, aquests mateixos alumnes han assistit a un taller de folrar llibres infantils, que han estat recuperats de ser residu gràcies a les donacions que els particulars fan a les biblioteques públiques.

Els dies previs a aquesta Jornada Escola Verda, els alumnes de Maternal (4 a 6 anys) van ser els encarregats de donar vida al moble del passa llibres, i ho van fer recuperant un antic mòdul de fusta de l’escola que no s’utilitzava i decorant-lo amb pintura de mans per expressar visualment l’experiència de l’intercanvi de llibres. Les poselles del moble les han fet els tècnics del Centre Andorra Sostenible, amb l’ajuda dels operaris de la Deixalleria d’Encamp i Canillo, reutilitzant esquís que havien estat portats a la deixalleria com a residu.

També durant la setmana abans de la Jornada Escola Verda, els alumnes de primer cicle de Primera Ensenyança (6-8 anys) han estat els encarregats de dissenyar les noves portades que els companys de segon cicle han enganxat als llibres que han folrat, i ho han fet a través d’una activitat de dibuix creatiu a partir només del títol de l’obra. Alhora, aquests alumnes han pintat i engalanat una etiqueta de «llibre viatger» que acompanyarà cada llibre en forma de passaport de lectura i on quedaran enregistrades les dades dels petits lectors.

El resultat global del projecte ha estat l’elaboració i posada en marxa d’un passallibres a l’escola a disposició de tota la comunitat educativa. A més de fomentar l’hàbit de la lectura, l’activitat ha servit per despertar la creativitat dels infants a l’hora de buscar solucions basades en la reutilització, i per posar en valor la pràctica de l’intercanvi com a exercici de consum col·laboratiu.