Nous itineraris per descobrir la biodiversitat dels espais naturals protegits d’Andorra

Image Post

Aquest dimarts 22 de maig de 2018 s’ha celebrat arreu del món el Dia Internacional de la Diversitat Biològica, una fita especialment assenyalada per la commemoració del 25è aniversari de l’entrada en vigor del Conveni de la diversitat biològica, l’instrument internacional que vetlla per la conservació de la biodiversitat al planeta en els seus tres nivells: ecològica, biològica i genètica.

Amb motiu d’aquesta efemèride, s’han presentat a l’entorn del Parc Natural de la Vall de Sorteny tres noves rutes de descoberta de la biodiversitat del país que porten per nom «Biodiversitat dels espais naturals protegits. Itineraris entorn dels refugis guardats», realitzades conjuntament entre els responsables dels ENP i els tècnics del Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat.

Aquest material de comunicació i sensibilització és una eina més per conèixer la fauna, la flora i la diversitat d’hàbitats que podem trobar en els tres espais naturals protegits del país: el Parc Natural de la Vall de Sorteny, el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa i la Vall del Madriu-Perafita-Claror.

De disseny senzill, molt visuals i fàcils d’entendre, aquests fullets estan pensats per a un públic generalista amb l’objectiu de posar en valor el coneixement de la biodiversitat dels espais protegits del país i dinamitzar les activitats de descoberta de l’entorn dels refugis guardats entre els residents i també entre els turistes. Els itineraris, amb sortida i arribada als refugis guardats, són aptes per a totes les edats gràcies a la senzillesa del recorregut, ja que la longitud total no supera els 2,5 km i el desnivell durant el camí és molt reduït.

A més de l’edició en format digital i en paper d’aquests tres documents, també s’ha desenvolupat una aplicació de la informació per tenir-la disponible en forma de fitxa-itinerari des dels refugis mateix i per donar servei directe als usuaris durant la seva estada i a excursionistes que estiguin de pas.

Podeu descarregar aquests itineraris seguint aquests enllaços:

Amb motiu d’aquest dia, també s’ha reeditat el pòster «La vida al riu», en un format més reduït que l’original instal·lat al camí Ral, al seu pas per l’entorn de l’EDAR nord-occidental d’Anyós, durant la celebració del Dia Mundial de l’Aigua (22 de març) d’enguany. En total s’han produït un centenar de pòsters que es distribuiran a les escoles del país.

Totes aquestes accions de comunicació i educació ambiental s’afegeixen a les iniciatives que ja impulsa l’Estratègia nacional de la biodiversitat d’Andorra (ENBA), com és el cas de la coordinació de l’agenda de la biodiversitat, un espai a la xarxa dedicat a recopilar i posar a l’abast de la ciutadania informació sobre les activitats que es porten a terme a Andorra en matèria de biodiversitat.