Es presenten les activitats de la novena Setmana europea de la prevenció de residus (18-26 de novembre de 2017)

Image Post

Avui dimarts, 14 de novembre, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha presentat en roda de premsa el conjunt d’accions que compondran la celebració a Andorra d’una nova edició (i ja en són 9) de la Setmana europea de la prevenció de residus, una fita en la qual Andorra ha participat des dels seus inicis.

Així, la Setmana europea de la prevenció de residus comença un any més amb la tradicional exposició al Centre comercial Illa Carlemany, que es podrà veure entre els dies 17 i 19 i que més tard es traslladarà al Centre cultural i de congressos lauredià fins al dia 26. La proposta d’enguany, titulada «Plastificats», vol convidar a la reflexió sobre el consum insostenible de plàstics i les alternatives que tenim al nostre abast per canviar fàcilment d’hàbits, recollint així el testimoni de les propostes d’altres anys, «Vides envasades» (2016), «Desmaterialitza’t» (2015) o «Bona nit, residu» (2014), entre d’altres.

El diumenge 19 al matí (10-16 h) serà el torn del mercat de segona mà de Canillo, novament al Palau de Gel, mentre que el mateix dia a la tarda (16 h) tindrà lloc una nova edició del taller de cuina saludable i d’aprofitament a l’Hotel Coma, amb l’objectiu de donar a conèixer les alternatives de què disposem per prevenir el malbaratament alimentari a casa.

Dilluns 21 es faran dues activitats de caràcter molt diferent però igualment adreçades a tots els públics. La primera serà el tradicional taller de patchwork, organitzat pel Comú d’Encamp a la sala La Valireta, entre les 16 i les 19 h, una molt bona oportunitat per aprendre més coses sobre la reutilització creativa del tèxtil. La segona serà la projecció del documental Landphilarmonic i a continuació la realització d’un taller de creació d’instruments musicals amb material reutilitzat, tot un repte! Podreu seguir aquesta activitat, organitzada pel Comú de la Massana, al Centre d’Interpretació del Comapedrosa a Arinsal, a partir de les 18 h.

Dimarts 22 de novembre serà un dels dies forts de la Setmana, ja que es portaran a terme tres activitats. Així, a les 9 h, el col·legi Sant Ermengol acollirà la sisena edició de la Jornada escola verda de la Setmana de prevenció, que aquest cop tractarà de la prevenció de residus en els esmorzars i berenars, de manera que farem un taller d’elaboració de Boc’n rolls i després un esmorzar residu zero fent servir la vaixella reutilitzable del Centre Andorra Sostenible. A la tarda (18 h) hi ha programades dues activitats més, una xerrada sobre consum responsable a la Casa Pairal d’Andorra la Vella organitzada pel Comú, i el taller «Retalla, transforma, enganxa», una activitat de reutilització de tèxtil a les 19 h al Taller tèxtil i de vidre d’Escaldes-Engordany.

L’endemà, dimecres, la plaça de la Rotonda acollirà durant tota la tarda (15-19 h) una carpa on tothom que ho vulgui podrà aprendre a reparar la seva bicicleta, una iniciativa organitzada pel Comú d’Andorra la Vella en col·laboració amb l’ACA, Agrupació Ciclista Andorrana.

Divendres 24, de 15 a 17 h, els qui ho vulguin tindran una nova oportunitat de fer patchwork, aquest cop a La Capsa, espais de creació (edifici del Museu del Còmic, a la plaça de les Fontetes de la Massana), amb l’objectiu d’aprendre a fer una bossa per anar a comprar reutilitzant tèxtil.

Finalment, dissabte 25 els actes de la Setmana europea de la prevenció de residus clouran amb un taller de jardineria sostenible organitzat pel Comú d’Encamp a la plaça de Sant Miquel (12 h), on s’elaboraran jardineres amb material reutilitzat.

Altres activitats que acompanyaran abans i després els actes de la Setmana seran una Fira d’intercanvi de material esportiu i d’esquí (del 13 al 15, de 18 a 20 h, a les sales modulars del Palau de Gel de Canillo) i la possibilitat de consultar a la Biblioteca de la Massana, entre els dies 20 i 25 de novembre, un estand especial dedicat a llibres, audiovisuals i altres recursos relacionats amb els residus.

Al seu torn, la ministra també ha volgut destacar les iniciatives que el Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat ha posat en marxa amb motiu d’aquesta nova edició de la Setmana europea de la prevenció de residus. Dues noves accions que s’afegeixen a les que ja es van fer durant la 39a Fira d’Andorra la Vella els dies 27, 28 i 29 d’octubre: l’estand dedicat a les recollides selectives i la nova edició de la campanya «Aigua d’Andorra», en què es van distribuir gratuïtament 4.700 unitats d’ampolles de vidre per al foment del consum d’aigua de l’aixeta. Dissabte, 18 de novembre, tindrà lloc l’inici la campanya «Stop pub» de prevenció de la publicitat no nominal, mentre que divendres 24 serà el dia que entrarà en vigor el nou Reglament per a la reducció del consum de les bosses de plàstic. Precisament aquests tres temes —foment de l’aigua de l’aixeta, prevenció de la publicitat no nominal i reducció del consum de les bosses de plàstic—, són tres de les deu accions de prevenció que recollia la revisió del Pla nacional de residus aprovat el 2 de novembre de l’any passat i que conformen la campanya «10 accions, menys residus».

A més del programa d’activitats de la Setmana, l’activitat del Centre Andorra Sostenible durant aquests dies relacionada amb aquesta qüestió dels residus es multiplica, ja que es posa especial èmfasi en els tallers de l’oferta permanent del CAS que la treballen: «La Pinea se’n va d’excursió», «Quan la bossa va fer un pet» o «L’entrepà enrotllat». Alhora, als centres escolars també se’ls ofereix com sempre la possibilitat de rebre assessorament pedagògic particular en tots els temes de sostenibilitat, així com la disponibilitat d’un dossier de recursos pedagògics recomanats relacionats amb la temàtica dels residus, disponible al web del CAS i que es va distribuir per correu electrònic a les escoles a l’inici del curs escolar.

Per a més informació sobre aquesta efemèride del calendari europeu de la sostenibilitat us recomanem que visiteu el seu espai web (www.ewwr.eu). Però si el que voleu és estar més informats sobre els actes que es portaran a terme al país, tots ells gratuïts, o sobre les activitats d’educació ambiental amb les escoles, us animem a contactar amb nosaltres i visitar els webs www.mediambient.ad i www.sostenibilitat.ad. Us animem, doncs, a donar-hi un cop d’ull i a estar molt atents a les nostres xarxes socials per conèixer aquestes i altres novetats, de les quals us anirem informant puntualment.