Es presenten els actes del Dia Mundial del Medi Ambient 2017

Image Post

El director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, ha volgut posar èmfasi en la nodrida agenda d’accions i propostes que s’estan portant a terme aquests dies, partint del precedent de les jornades de neteja europees Clean Up Day dels dies 12-14 de maig i dels actes entorn del Dia Internacional de la Diversitat Biològica (22 de maig), entre els quals la projecció del film L’Odyssée i les activitats dutes a terme pel CENMA el darrer cap de setmana de maig

Aquest dilluns, 29 de maig de 2017, s’han presentat els diferents actes i propostes que s’han organitzat pel Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny).

En primer lloc, durant la roda de premsa s’ha fet la presentació pública del document Indicadors ambientals de l’any 2016. Aquest document, elaborat pel Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, recull anualment els principals índexs en matèria ambiental del país, com ara la qualitat de l’aigua, l’aire i el soroll, els residus, l’energia, el canvi climàtic i la meteorologia, i l’educació ambiental. El director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, ha anat comentant amb els mitjans de comunicació una a una les xifres presentades en aquest informe, que, per segon any, s’ha editat en format digital i no s’ha imprès en paper. Els indicadors ambientals 2016 es poden consultar al microlloc web http://www.mediambient.ad/images/MiniSites/indicadors_2016/.

També s’ha presentat el vuitè número de la revista Estàs al CAS?, la publicació bianual del Centre Andorra Sostenible que es dedica monogràficament a temes de medi ambient. En aquest cas, el tema tractat són les deixalleries, una bona oportunitat per conèixer més aquestes instal·lacions i els circuits de la recollida selectiva de residus al país. La revista es pot consultar al web http://www.sostenibilitat.ad/newsletter/.

De fet, la tria d’aquesta temàtica per a la nova monografia del CAS serveix de complement de comunicació a un dels actes centrals de la setmana, la presentació de les noves deixalleries mòbils, que serà el dimarts 30 de maig, a les 12 del migdia, a l’aparcament d’autobusos de Prada Casadet, just davant de l’edifici administratiu del Govern. Les deixalleries mòbils són un nou servei de proximitat promogut en el marc del Pla Nacional del Residus, que ha de facilitar la gestió dels residus dels ciutadans a través d’una millora en la recollida selectiva, complementant així la xarxa de deixalleries i minideixalleries. Hi haurà vuit deixalleries mòbils, una per parròquia i una de suplementària per donar servei al Pas de la Casa. La gestió d’aquests equipaments serà competència dels comuns, com ja passa amb els contenidors de tria selectiva, la recollida de residus i les deixalleries i minideixalleries. Així, cada administració comunal serà qui decidirà quan i on instal·larà cada deixalleria mòbil.

El dijous 1 de juny es farà, a l’Hotel Cèntric Atiram d’Andorra la Vella, la 1a Jornada Internacional d’Economia Circular, organitzada per l’Associació de Gestors de Residus d’Andorra (AGREDA). Aquesta trobada tècnica entre especialistes i gestors en matèria de residus i reciclatge comptarà amb la presència d’experts i representats governamentals responsables de la gestió mediambiental d’Andorra, Espanya i França. La jornada, a més, reserva un espai per a aspectes relacionats amb les activitats del sector terciari, especialment els que tenen a veure amb el turisme, per la qual cosa s’emmarca com un més dels actes organitzats al país amb motiu de l’Any Internacional del Turisme Sostenible. En trobareu més informació al web www.agreda.ad.

Finalment, i després de la jornada festiva, que enguany coincideix amb la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, l’última celebració serà la setena edició del Fòrum de les Escoles Verdes. Aquest curs 2016-2017 la cita, que aplegarà de nou més de dos-cents escolars i una quarantena de mestres de les disset escoles verdes pertanyents als tres sistemes educatius, tindrà lloc al Palau de Gel de Canillo el matí del divendres 9 de juny. Per tenir més informació sobre el projecte Escola Verda i el fòrum us recomanem que visiteu el bloc www.escolaverda.ad.