Els alumnes del Centre de Formació Professional, protagonistes d’una de les accions del Clean Up Day europeu a Andorra

Image Post

Divendres passat, dia 8, els alumnes del mòdul d’activitats esportives i de lleure del Centre de Formació Professional d’Aixovall van ser els protagonistes d’una jornada de neteja col·lectiva al refugi de Roca de Pimes, a Sant Julià de Lòria.

Una quinzena d’alumnes i mestres, acompanyats de membres del Centre Andorra Sostenible i del Departament de Medi Ambient, van netejar la brutícia acumulada en aquest refugi de muntanya, un dels més castigats per les males pràctiques provocades per una minoria de persones.

La jornada s’emmarcava en la celebració del Clean Up Day europeu, «Let’s Clean Up Europe!», de neteja del medi ambient, una acció dedicada a aplegar les iniciatives locals de neteja voluntària de l’entorn en un únic esdeveniment en tots els territoris d’Europa, recollint el testimoni de les diferents campanyes de neteja organitzades arreu del continent els darrers anys per fer front al problema de la brossa.

Així, durant el matí de divendres es van fer tasques de neteja de la brossa dispersa pels voltants del refugi, els camins i les pistes, però també de condicionament a l’interior de l’habitacle, amb la retirada de deixalles, la neteja de les instal·lacions i la reparació dels desperfectes ocasionats. En total es van retirar 50 kg de residus, que es van separar per fraccions (vidre, envasos, rebuig, metalls, etc.). Finalment, per recuperar forces, tots i totes vam poder gaudir d’un esmorzar residu zero i amb productes de proximitat.

L’activitat va servir també per donar continuïtat al projecte pedagògic que aquests alumnes del Centre de Formació Professional estan portant a terme amb l’assessorament del Centre Andorra Sostenible i que se centra en el debat i la creació d’un decàleg de bons consells per a l’ús responsable de refugis de muntanya per millorar la sostenibilitat de la pràctica d’aquesta activitat a l’aire lliure.

Aquesta i altres accions de neteja del Clean Up Day tenen per objectiu animar i arribar al màxim nombre possible de ciutadans europeus per incrementar el nivell de conscienciació sobre el problema de la brossa i ajudar a canviar el comportament de la gent. Així, col·lectius de 31 països de tot el continent han organitzat accions de neteja col·lectiva que van des de boscos fins a platges, passant per zones urbanes i altres espais on malauradament es veu l’empremta de la problemàtica dels residus.

A Andorra, a més d’aquesta acció de neteja col·lectiva de refugis a càrrec dels alumnes del Centre de Formació Professional, també s’han portat a terme dues accions de neteja de l’entorn a les parròquies d’Encamp i Sant Julià de Lòria, obertes a la participació ciutadana i liderades per l’associació Fem Net.

Per saber-ne més del Clean Up Day europeu us recomanem que visiteu el seu web i el geocercador, on veureu, gràcies a un mapa interactiu, totes les accions que s’han organitzat a Europa i les entitats que les impulsen.