El Centre Andorra Sostenible fa balanç de les activitats educatives del curs 2016-2017

Image Post

Avui dimarts, 11 de juliol de 2017, el Centre Andorra Sostenible ha presentat en roda de premsa el balanç d’activitats del curs 2016-2017 en un acte al qual han assistit la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el responsable del Centre, Javi Gómez.

Per segon any, el repàs dels projectes i iniciatives que el Centre ha portat a terme durant el curs escolar s’ha fet mitjançant una infografia que mostra la informació més destacada i les fites més representatives dels 365 dies d’activitats, projectes, celebracions de dies mundials i setmanes temàtiques. I, com a novetat, el disseny s’ha inspirat en la celebració de l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament 2017.

En primer lloc, el document fa un recorregut pel conjunt de celebracions del calendari internacional de la sostenibilitat, que van començar amb la tradicional Bicicletada amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat, al mes de setembre, i que han continuat amb una desena de celebracions. En destaquen fites tan consolidades com la Setmana Europea de la Prevenció de Residus al novembre, el Dia Mundial de l’Aigua al març (en què es va publicar el recurs Andorra país d’aigua, també en format infogràfic), d’altres que els darrers anys han agafat una forta empenta quant a participació, com les jornades de neteja Clean Up Europe del mes de maig, i les efemèrides que s’han incorporat més recentment, com el Dia Internacional de la Vida Silvestre (3 de març), el Dia Mundial de la Diversitat Biològica (22 de maig) o la Setmana Europea de l’Energia (tercera setmana del mes de juny).

La infografia també recull informació sobre les activitats adreçades a la ciutadania en forma de tallers, sortides a la natura, col·laboracions, etc., que apleguen anualment uns 1.500 participants. En destaquen el Concurs d’iniciatives ambientals, que enguany enfila la seva 12a edició, i la celebració del 5è concurs de fotografia digital «L’Andorra dels paisatges». També es fa esment de la tasca d’informació que porta a terme el Centre, en què anualment s’atenen prop de 200 consultes de ciutadans, entitats i empreses sobre dubtes i qüestions en matèria de sostenibilitat.

Tanmateix, el bloc central d’activitats del Centre Andorra Sostenible ha estat un any més la seva tasca educativa amb les escoles del país. Així, aquest curs escolar 2016-2017, que ha tingut 175 dies lectius, el CAS ha portat a terme fins a 212 activitats educatives amb les escoles, en les quals han participat 4.982 alumnes. Aquestes dades tornen a fregar per segon any consecutiu els 5.000 escolars atesos, donant servei pràcticament a totes les escoles del país, a més de col·laborar amb altres entitats com el Servei de Rehabilitació Comunitària o l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell.

Les activitats dirigides amb educador continuen sent les que més demanen les escoles. Hi han participat més de 3.300 alumnes, als quals cal sumar els 554 escolars que han participat en 29 visites guiades a instal·lacions de gestió ambiental (deixalleries, depuradores, etc.) i els 223 usuaris que han fet ús dels recursos en préstec, entre els quals no s’han inclòs, a efectes pràctics, els recursos del Semàfor acústic i la vaixella reutilitzable del CAS.

Alhora, les activitats a la carta, és a dir tallers, xerrades, formacions, etc. que són peticions expresses de les escoles o bé propostes d’activitats i dinàmiques desenvolupades pel CAS conjuntament amb els centres, han vist incrementada enguany la seva incidència fins a comptabilitzar-se un total de 17 activitats pedagògiques en les quals han participat 650 alumnes.

Pel que fa al projecte Escola Verda, la infografia també recull que el curs 2016-2017 es tanca amb 17 centres adscrits al projecte, amb la darrera incorporació de l’Escola Andorrana del Pas de la Casa i la reunificació del conjunt d’escoles espanyoles en el Centre María Moliner, fins a abastar el 59% de centres del país. Per nombre d’alumnes, ja són 5.844 el que estan escolaritzats en alguna Escola Verda, aproximadament un 54% de tots els alumnes d’Andorra.

Tot seguit, el recurs gràfic d’una carta postal sintetitza les dades del que ha estat la comunicació del Centre durant aquest curs quant a espais web, xarxes socials, col·laboració activa en els mitjans de comunicació i la realització de publicacions periòdiques com la revista Estàs al CAS?.

Finalment, la infografia 2016-2017 (que es pot consultar seguint aquest enllaç) es tanca amb la fotografia dels participants en el 7è Fòrum Escola Verda celebrat a Canillo el 9 de juny i que va aplegar 250 alumnes i mestres de les 17 escoles que integren el projecte.