Celebració de la 3a Jornada Escola Verda durant la Setmana europea de la prevenció de residus

Image Post

Ahir, dilluns, 24 de novembre va tenir lloc al Centre de Formació Professional d’Aixovall la tercera edició de la Jornada Escola Verda, organitzada pel Centre Andorra Sostenible dins el marc de les activitats de la Setmana europea de la prevenció de residus 2014, un acte que va comptar amb la presència del Sr. Francesc Camp, ministre de Turisme i Medi Ambient i el sr. Quin Torredà, director de Formació Professional i Serveis Escolars.

Si fa dos anys el tema triat per a la primera jornada verda, celebrada a l’EASE d’Ordino, va ser el malbaratament alimentari i fa dos anys, a la segona edició, celebrada al col·legi Janer, va ser el consum de paper i la reutilització, enguany el tòpic que es va treballar amb els alumnes va ser la sensibilització sobre com fer esport de manera més sostenible, tant pel que fa a l’impacte a les activitats a l’aire lliure (esports de muntanya, etc.) com de quina manera és possible fer un consum més responsable del material esportiu.

Una de les novetats més importants de la trobada d’enguany va ser que ha estat el primer cop que la jornada s’ha fet de forma col·lectiva i oberta a la participació d’altres escoles; d’aquesta manera, a més dels alumnes i els mestres del Centre de Formació Professional d’Aixovall, s’hi han donat cita alumnes i professors dels centres de segona ensenyança de l’Escola Andorrana d’Encamp i Santa Coloma-El Roc, i de l’Institut Espanyol de la Margineda, fins a un total de 100 participants.

La jornada va començar a les 10 del matí amb l’arribada i benvinguda a tots els participants a l’auditori del Centre de Formació Professional i es va donar pas a la primera de les dinàmiques, consistent en les intervencions de dos professionals relacionats amb el món de l’esport.

Per una banda, el rider andorrà Dani Fornell va compartir amb els adolescents la seva experiència en la pràctica de l’esport d’alt nivell o simplement com a afició d’una manera responsable amb l’entorn, i va donar consells per a disposar d’un equip adaptat a les necessitats reals de la pràctica esportiva i evitar deixar-se emportar per un consum compulsiu influenciat per modes o tendències. En segon lloc, Jordi Riba, propietari de les botigues Com Nou, especialitzades en la compra i venda de material esportiu d’ocasió, va explicar als estudiants en què consisteix l’alternativa de la reutilització i el comerç de segona mà com a mostra d’un consum més responsable, seguint l’exemple de com és i com funciona el seu negoci.

Després de recuperar forces amb un esmorzar amb residu zero consistent en coca i sucs ecològics servits amb els gots reutilitzables del Centre Andorra Sostenible, la segona part del matí va estar dedicada a la projecció de minidocumentals relacionats amb la contaminació del mar i la muntanya a causa de la mala gestió de residus o els comportaments inadequats en les activitats esportives a l’aire lliure. L’activitat va ser conduïda i comentada pels alumnes de segon curs del mòdul d’Activitats esportives i de lleure del Centre de Formació Professional i els educadors del Centre Andorra Sostenible, amb l’objectiu de fer reflexionar els seus companys sobre la importància de tenir cura de l’entorn i de la nostra responsabilitat del dia a dia per poder gaudir d’un medi ambient i d’un esport més saludables.