7a edició del Fòrum de les Escoles Verdes

Image Post

Enguany, la jornada que serveix de trobada i exposició dels treballs que porten a terme les escoles que participen en aquest projecte ha comptat amb la contribució conjunta de les escoles Andorrana i Francesa de Canillo com a centres organitzadors.

Aquest divendres 9 de juny, i com a darrera de les activitats de la Setmana del medi ambient 2017, s’ha celebrat al Palau de Gel de Canillo el setè Fòrum de les Escoles Verdes d’Andorra. Hi han pres part delegacions de totes les escoles verdes del país, 17 en total, que han aplegat un total de 220 alumnes i una quarantena de professors i professores dels tres sistemes educatius. A la celebració també hi han assistit membres de l’Escola Andorrana de Maternal i Primera Ensenyança d’Escaldes-Engordany i del Col·legi Sant Ermengol, centres que participaran en el projecte el curs vinent.

La jornada ha començat abans de les 10 del matí amb l’arribada de tots els participants. Mentre uns muntaven les seves paradetes, la resta es divertien amb els photocalls del Centre Andorra Sostenible. Tot seguit, el cònsol menor de Canillo i la consellera de Cultura han donat la benvinguda a tots els assistents i el tret de sortida al primer torn de presentacions.

Els primers a intervenir han estat els alumnes de l’Escola Francesa de Canillo, que han presentat un vídeo amb totes les accions de reutilització de residus que han portat a terme, especialment en la decoració de Nadal. Tot seguit, els alumnes de l’Escola Andorrana d’Ordino han presentat el seu projecte de tria selectiva de residus al pati de l’escola, mentre que els alumnes de l’EAMPE d’Andorra la Vella han explicat amb un vídeo molt animat què és això del «Correllibres», el seu projecte per fomentar l’intercanvi de llibres i evitar que esdevinguin un residu. Després d’aquests tres projectes relacionats amb els residus, ha estat el torn de l’Escola Andorrana de Maternal i Primera Ensenyança d’Encamp i el seu projecte de centre entorn a l’horticultura ecològica. Per acabar la primera part de presentacions, els alumnes de primària i de secundària del Col·legi Espanyol María Moliner han presentat alguns dels seus projectes, com el «Patrulla verda», mentre que el Col·legi Janer ha projectat un vídeo que recull totes les accions que han fet per sensibilitzar sobre l’ús sostenible de l’aigua, un bé escàs.

Un cop acabades aquestes presentacions, fora de l’auditori s’ha donat pas a una petita fira on els alumnes de les comissions escola verda de les escoles andorranes de maternal i primera ensenyança de Sant Julià de Lòria, Canillo, la Massana i el Pas de la Casa, l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança de Santa Coloma i el Col·legi Sagrada Família han pogut mostrar els seus projectes de centre. A l’espai interior del Palau de Gel hi havia de tot! Activitats sobre soroll a l’escola, accions de prevenció del malbaratament alimentari, mostra de jocs fets gràcies a la reutilització, etc. Tota una mostra d’enginy i bones idees per fer l’escola més verda!

Després de quasi mitja hora de tallers i activitats, ha arribat el moment d’esmorzar, durant el qual tots els participants han tingut una bona estona de temps lliure als exteriors del Palau de Gel. Coca de xocolata, fruita i sucs ecològics servits en la nova vaixella reutilitzable del Centre Andorra Sostenible per a un bon àpat residu zero!

El segon bloc de presentacions ha començat amb la intervenció dels membres de la comissió escola verda de l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança d’Ordino, que han mostrat una presentació sobre totes les accions que van portar a terme en la seva jornada de projectes de centre, entre elles el Clean Up Day, que va servir per retirar un bon grapat de residus dels exteriors de l’escola. En acabat, els alumnes de l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança d’Encamp han mostrat un vídeo amb les diferents accions que han treballat durant el curs en relació amb els residus, des de la recollida de mòbils vells i usats fins a l’acció directa en la jornada de neteja del 12 de maig passat. Tot seguit, els alumnes de l’Aula Taller de la Massana han presentat un vídeo amb totes les accions fetes durant el curs, com el seu projecte de restauració de mobles. Finalment ha arribat el torn dels més grans. I és que malgrat que els alumnes de l’Escola Andorrana de Batxillerat i del Centre de Formació Professional no van poder assistir presencialment al Fòrum per motius d’exàmens, no es van voler perdre l’oportunitat de compartir amb tothom la seva feina. Per això van fer dos vídeos en què es veien les accions que han impulsat aquest curs, com la participació en la jornada de neteja de l’entorn, o accions tan notables com una aplicació per compartir cotxe.

Acabades totes les activitats (presentacions, fira de paradetes i esmorzar) ha arribat el moment de repartir els guardons de reconeixement a tota la feina feta durant aquest curs. Una per una han anat pujant a l’escenari de l’auditori del Palau de Gel totes les delegacions de les escoles verdes d’Andorra, on les esperaven la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el ministre d’Educació, Èric Jové, per fer entrega dels adhesius «Escola Verda 2016-2017». La darrera escola que ha pujat ha estat l’Escola Andorrana del Pas de la Casa, nova escola verda aquest curs, que ha rebut la seva nova placa per instal·lar a la porta del centre.

Un cop feta la cerimònia, tots els assistents al Fòrum han sortit fins a les escales d’entrada al Palau de Gel on, amb el regal commemoratiu del curs 2016-2017 a la mà (una cantimplora), s’han fet la tradicional foto de família.

Des del Centre Andorra Sostenible volem donar-vos un any més les gràcies a tots i totes per la gran feina que feu durant tot el curs als centres! L’any que ve, més escola verda!