6è FÒRUM ESCOLES VERDES!

Image Post

Avui divendres, 3 de juny, s’ha celebrat una edició més (i ja en són sis!) del Fòrum d’Escoles Verdes, la jornada que serveix de trobada i exposició dels treballs que porten a terme les escoles que participen d’aquest projecte.

Enguany l’activitat s’ha fet a l’Escola Andorrana de la Massana i hi han pres part 200 alumnes i 40 mestres de 18 escoles diferents, pertanyents als tres sistemes educatius del país. Entre aquestes centres hi ha els que han esdevingut escola verda durant els primers cinc anys de vida del projecte, però també les escoles que s’hi han incorporat enguany, com l’Escola Andorrana de Canillo i l’Escola Andorrana de Batxillerat, a més d’una escola que ho farà el curs vinent: l’Escola Andorrana del Pas de la Casa.

La jornada ha començat a les 10 del matí amb l’arribada dels participants i el tradicional i divertit pas pels photocalls del Centre Andorra Sostenible. Tot seguit, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha donat la benvinguda als assistents i el tret de sortida a les presentacions de les escoles.

En primer lloc han intervingut els més petits, com ja és tradició. Els alumnes de l’Escola Andorrana de Maternal i Primera Ensenyança d’Andorra la Vella han presentat totes les accions que han portat a terme a l’escola aquest curs 2015-2016 sobre les 3 ‘R’: reduir, reutilitzar i reciclar. Tot seguit, els alumnes de l’Escola Andorrana de Sant Julià de Lòria, el seu projecte titulat «Flascons aromàtics: la màgia de les olors», dedicat a l’elaboració de fragàncies a partir de materials de rebuig (ampolles de vidre, residus orgànics, pedaços de tèxtil, etc.) que va ser primer premi en l’últim Concurs d’Iniciatives Ambientals. A continuació, l’Escola Andorrana de Canillo, que enguany ha rebut el guardó com a nova escola verda, ha presentat les accions que han fet durant tot el curs, com l’elaboració d’argolles per decorar els tovallons de roba que fan servir al menjador o un projecte d’hort. L’Escola Andorrana del Pas de la Casa, que l’any vinent serà nova escola verda, s’ha volgut sumar al 6è Fòrum i ha presentat les accions que ja han fet pensant en el projecte de centre del curs vinent, basades també en les 3 ‘R’. L’última intervenció ha estat la de l’Escola Francesa de Canillo que, mitjançant un vídeo, ha compartit les seves experiències sobre les bones pràctiques en prevenció de soroll a l’escola.

Al final de les intervencions del matí s’ha donat pas a una dinàmica participativa en forma de fira d’entitats, on fins a sis escoles han organitzat presentacions i tallers, entre els quals un taller de llenguatge de signes a càrrec de la comissió escola verda del Col·legi Janer, que enguany ha tractat el tema del soroll a l’escola; un estand amb l’explicació del projecte «Patrulla verda» de l’Escola Espanyola d’Escaldes-Engordany; un estand amb les llibretes que han fet amb material reutilitzat els alumnes de l’Escola Andorrana de la Massana, i pòsters explicatius dels projectes de l’Escola Andorrana de Maternal i Primera Ensenyança d’Encamp dedicat al paper, de l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança d’Ordino i de la comissió escola verda del col·legi Sagrada Família sobre el mapa acústic i la prevenció del soroll a l’escola.

Un cop arribats aquí ha estat el moment de compartir un bon esmorzar sostenible amb coca de xocolata, sucs ecològics i fruita, un àpat residu zero gràcies a la vaixella reutilitzable del Centre Andorra Sostenible.

El segon bloc de presentacions ha començat amb la intervenció dels membres de la comissió escola verda de l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança d’Encamp, que han mostrat un vídeo de l’acció de neteja que van portar a terme en l’últim Clean Up Day 2016, en què van recollir quasi 180 quilos de brossa, entre pneumàtics, plàstics, ferralla i vidre, de l’entorn de la zona del Roc de l’Oral. Els alumnes de l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança de Santa Coloma han presentat el seu projecte “Hivernacle d’il·lusions” consistent en l’adequació d’un espai verd comunitari a l’escola, i l’Institut Espanyol de la Margineda i l’Escola Andorrana de Batxillerat, que enguany ha estat distingida com a nova escola verda, han presentat l’activitat que van fer plegats també durant l’últim Clean Up Day, en què van netejar tot l’entorn dels dos centres a la zona de la Margineda. I déu n’hi do quina feinada i quin bon resultat, com hem pogut veure en el seu vídeo de presentació. I finalment, els alumnes de l’Aula Taller de la Massana, molt col·laboratius durant tota la jornada, han presentat un vídeo amb totes les accions fetes durant el curs, algunes de molt notables, com el projecte de restauració de mobles, l’hort del centre o els esmorzars saludables.

Acabades totes les presentacions, ha arribat el moment de repartir els guardons que reconeixen els esforços i els projectes de totes les escoles verdes participants, a càrrec del ministre d’Educació, Èric Jové, que ha entregat les plaques a les dues noves escoles verdes i els adhesius commemoratius de curs a tots els participants, per sumar un any més al seu distintiu d’Escola Verda. I, com a traca final, la tradicional foto de família amb tots els assistents al Fòrum, que s’han pogut endur el regal commemoratiu del curs 2015-2016: un boc’n’roll per prevenir els residus d’embolcalls dels esmorzars i berenars i fer-los més sostenibles.

Des del Centre Andorra Sostenible volem donar-vos les gràcies a tots per la gran feina que feu durant el curs, i recordar-vos que si voleu saber més coses sobre què és i com és el projecte escola verda només cal que visiteu el bloc www.escolaverda.ad, especialment el vídeo que va commemorar l’any passat els cinc anys de projecte, que podeu veure aquí: