5 Anys d’Escoles Verdes

Image Post

Avui divendres, 5 de juny, s’ha celebrat la cinquena edició del Fòrum d’Escoles Verdes, una jornada que, a més de servir de trobada anual de les escoles verdes del país i aplegar 220 alumnes i mestres de 14 centres, ha estat la culminació dels primers cinc anys de vida d’aquest projecte. Arran d’aquest aniversari, al Fòrum s’ha presentat un petit documental dedicat a aquests cinc anys:

El Fòrum d’Escoles Verdes 2015 ha començat amb una benvinguda, en forma de photocalls dedicades als cinc anys d’escola verda, al Prat Gran, just davant de l’Escola Andorrana de Maternal i Primera Ensenyança d’Encamp, que ha exercit d’amfitriona de l’edició d’enguany. Just després, els participants han enfilat el camí cap al Complex, on han començat les presentacions de les accions fetes per les escoles verdes durant aquest curs 2014-2015.

Les intervencions s’han iniciat amb els més petits. Els alumnes de l’Escola Andorrana de Maternal i Primera Ensenyança de Sant Julià de Lòria han estat els primers a ensenyar les seves accions; en concret, han explicat amb un vídeo el seu projecte de centre per l’elaboració de sacs terapèutics amb material reutilitzat (roba, paper i llavors). En segon lloc, la comissió de l’Escola Espanyola d’Escaldes-Engordany ha presentat un vídeo en què es podien veure les seves accions, centrades en la bona gestió dels residus a tota l’escola (aules, menjador, patis), però també en la naturalització de l’edifici amb plantes i hort. Després ha estat el torn de l’Escola Andorrana de Maternal i Primera Ensenyança d’Ordino, que ha mostrat un vídeo amb totes les accions, activitats i jocs que es van portar a terme al centre durant la Setmana de la sostenibilitat. A continuació, l’Escola Espanyola de la Vall d’Orient ha presentat les activitats d’aquest curs 2014-2015, com ara la recollida de taps, la bona gestió de l’aigua o la curiosa elaboració de «brics combustibles» a partir de la premsa de paper amb una màquina que s’han inventat ells mateixos. L’Escola Andorrana de Maternal i Primera Ensenyança d’Andorra la Vella ha explicat les seves accions, com «Les 3 R» de tria selectiva i reutilització de residus mitjançant una presentació de diapositives i també una actuació en viu! I, finalment, l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança de Santa Coloma ha tancat la primera part de les intervencions amb un vídeo sobre els seus projectes de recollida selectiva («Va triat»), d’estalvi energètic i d’aigua i de construcció d’un jardí interior.

A mig matí s’ha fet una pausa per assaborir un esmorzar sostenible consistent en coca de xocolata, sucs ecològics i fruita, un àpat residu zero gràcies a l’ús de la vaixella reutilitzable del Centre Andorra Sostenible.

Després de recuperar forces, ha començat la segona part de les presentacions dels projectes d’escola verda, que han encetat els alumnes i mestres de l’Institut Espanyol de la Margineda amb l’explicació del seu projecte estrella, «L’hort de l’escola», i les accions que també han portat a terme per a la gestió correcta de residus. Tot seguit, els alumnes de la comissió escola verda del Col·legi Janer han projectat i comentat un vídeo dedicat al seu projecte de sensibilització sobre el soroll, que va tenir el seu dia especial amb la celebració d’una gran gimcana. A continuació ha estat el torn dels alumnes de l’Aula Oberta de la Massana, que han presentat les seves accions del curs 2014-2015, com el projecte gossera, la restauració de mobles o l’hort del centre. Després, els alumnes del mòdul d’activitats esportives i de lleure del Centre de Formació Professional han presentat la feina que han fet aquest curs en prevenció de residus i bones pràctiques en muntanya, seguint les idees que ja van treballar durant la Jornada escola verda de la Setmana europea de la prevenció de residus 2014. Per acabar, han tancat les intervencions els alumnes i mestres de l’Escola Andorrana de Maternal i Primera Ensenyança d’Encamp, amfitrions del Fòrum, amb una explicació del seu projecte amb el paper de pedra.

Un cop fetes totes les presentacions, el Fòrum ha conclòs amb l’entrega dels guardons que reconeixen els esforços i projectes de totes les escoles verdes participants, a càrrec de Sílvia Calvó, ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, que ha volgut dedicar unes paraules a tots els participants, i de Joaquim Torredà, director del Departament de Formació Professional i Serveis Escolars del Ministeri d’Educació. Els centres que ja eren escola verda han rebut el distintiu anual per enganxar a la seva placa, mentre que el Centre de Formació Professional d’Aixovall, que s’hi ha adherit aquest any, ha rebut la seva corresponent nova placa. L’Escola Andorrana de Maternal i Primera Ensenyança de Canillo també ha assistit al Fòrum, ja que enguany ha començat els preparatius per ser escola verda el curs vinent i rebre així, en el Fòrum 2016, el seu reconeixement, com enguany l’ha rebut el Centre de Formació Professional.

Des del Centre Andorra Sostenible volem donar-vos a tots i totes les gràcies per la gran feina que feu durant el curs, de manera especialment significativa en aquest 5è aniversari del projecte Escola Verda. I animar-vos a continuar per contribuir a un present i un futur més sostenible per a tothom.

Recordeu que a les nostres xarxes socials, i especialment al blog Escola Verda (www.escolaverda.ad), trobareu tota l’actualitat i les activitats de les escoles verdes d’Andorra.